Kontakt meg!

Har du et spennende foto oppdrag eller trenger hjelp til å formidle informasjon i digitale medier? 
Benytt skjema nedenfor eller ring meg på telefon 911 08 461 så svarer jeg deg så raskt jeg kan.

Slide 1

Den søte karamellen!

Den bedrøvelige sannheten er at mine og dine bilder drukner i et hav av middelmådige snapshots, og det er deprimerende å tenke på at den mest solgte fotoboka de siste 5 årene er «Selfie» av Kim Kardashian. Stort sett ingen i hele verden bryr seg mye om hva jeg driver å fotografere, - jeg kommer ikke til å bli ikonisk eller bildene mine henge i Nasjonalgalleriet. Av den grunn skal jeg ved inngangen til nytt år nyte ekstra godt det faktum at mitt fotografi «Tiur i skogen» solgte svært godt i 2021 etter å ha blitt kjent i programmet Eventyrlig Oppussing med Halvor Bakke på TV3. Dette fotografiet pryder nå veggen i over hundre norske hytter og hjem,- det er en skikkelig god karamell å suge på! Slå den, Kim Kardashian!

 

Tiur i skoge veggbilde på aluminiumsplate

Tiur i skogen, Solgt mer enn 100 ekemplarer i 2021
(Foto: P. Killingstad)

Et bilde kan være perfekt på alle måter med perfekt skarphet, eksponering, linjer, dybde og lys, men det gjør det ikke nødvendigvis til et interessant bilde. For fotografi er et eget språk som må læres, vedlikeholdes og utvikles. Alle kan se et bilde og si at det var fint eller stygt, men de færreste kan fortelle hvorfor. Vi bruker komposisjonsregler for å lære å fotografere og baserer oppbygging av bildet rund det å plassere elementene i bildeflate så godt som mulig. Den dagen en spør seg «hvorfor er det et fint bilde?», ja,- da har man kommet et stort skritt videre. For da må vi beskrive hva i bildet som gjør det til et godt bilde. De færreste kjøper et bilde fordi det er fint. De kjøper det fordi det er interessant!

Innhold

Men det er nå mine tanker; et bilde av en blodrød himmel kan være et fint bilde. Men, er det særlig interessant? Nei, svært sjelden. Men, når man jobber med den røde himmelen og får inn noe spennende i forgrunnen så kan også et bilde av solnedgangen bli interessant. Det å jobbe med motivet for å bruke det til noe spennende, er alltid en god øvelse! Millioner av bilder blir tatt hver dag, da må man prøve å gjøre det lille ekstra for å nå gjennom. Og være villig til å gå den ekstra milen for å bli lagt merke til. Selvfølgelig ikke hver gang, for noen bilder er ment som knips og enkel dokumentasjon. Dette med å skape interessante bilder sliter også jeg med etter mange år, og mange av bildene jeg tar er rett og slett middelmådige. Derfor sletter jeg bilder hver dag, for middelmådig innhold blir ikke bedre av å lagres.  

Lær språket

Fremover skal jeg skal fortsetter å fotografer det jeg aller mest vil, om så meg selv eller egen familie, landskapet jeg elsker eller fra flyplassen der jeg trives så godt. Men, jeg vil alltid legge litt ekstra i det, for jeg vet at når jeg tar små steg med stor bevissthet, vil resultatet til slutt bli fantastisk. Det å skape et fotografi er ikke en matematisk formel, slik mange forfekter.  Det er et språk som må læres. Og som for alle språk kan det være bra å ha noen hjelpemidler tilgjengelig for å sikre at betrakter og fotograf forstår hverandre. I den senere tid har det gått opp for meg at de viktigste momentene som må være hensynstatt for å lage et godt fotografi er:  Lys, Innhold, Struktur, Timing og Engasjement. Eller en L-I-S-T-E om du vil: 

Lys

Lys må vi ha for i det hele tatt å kunne fotografere. Uten lys, ingen bilder. Lysets kvalitet er kanskje noe av det aller viktigste det viktigste en fotograf skal være opptatt av. Type lys, retning og kvalitet er det som som skaper skygger, og samspillet mellom disse to skaper fotografiet.
...

Innhold

Bildets innhold er kanskje det som er viktigst,- spesielt for de som jobber med reportasjefoto og nyhetsbilder. Men høyest relevant for portretter og sportsbilder også. Hvilken historie skal bildet fortelle? Hva skal inkluderes og hva skal utelukkes? Hvor mye av historien skal overlates til betrakterens fantasi?
...

Struktur

Med struktur mener jeg bildets oppbygging og komposisjon. Eller valg av ståsted og brennvidde. Et bevisst forhold til bildets struktur er viktig for å underbygge budskape og innhold. Ståsted, valg av elementer i forgrunn, fargebruk og samspill av kontraster,- alt dette hører med til bildets oppbygging og struktur.
...

Timing

Timing er det øyeblikket bildet tas. Når utløseren trykkes inn så fanger man en essens som gir bildet det lille ekstra. Som oftest tar jeg svært få bilder, der jeg er helt bevisst på hvorfor jeg trykte inn utløseren. For i det øyeblikket jeg trykker inn utløseren så vet jeg hva jeg vil skape.
...

Engasjement

God teknikk og godt utstyr er halve jobben, men uten engasjement og tanker om hva en skal fotografere, hjelper det lite med god teknologi. Et godt bilde må komme innenfra!
...

 

 

 

logo TES

Tilsvarende artikler | Bak kulissene