Bildene er beskyttet av opphavsrett, og det er ikke tillatt å kopiere eller laste dem ned uten avtale.

Når nytt fotostativ skulle handles sto valget mellom Really Right Stuff stativ/hode kombinasjon og Gitzo GT3542LS stativ med et hode fra Arca Swiss. Really Right Stuff produseres i USA. Etter å ha lest meg litt opp på dette, samt sett RRS-stativet til Jan så synes jeg dette virket særdeles spennende. Funksjonalitet og kvalitet sies å være meget god. Men, med uforholdsmessige høye fraktkostnader fra USA så falt valget på en Gitzo GT3542LS med Arca Swiss Z1 hode kjøpt fra Robert White i England. Gitzo har lagd stativer i snart 30 år og finnes i en rekke materialer og prisklasser. GT3542LS tilhører "Systematic"-serien og er et lettvekts stativ i karbonfiber. Beina er svært kraftige og bærer med letthet et fullformatkamera med 400mm objektiv. Brysjyren sier maks bæreevne er 25 kg, noe jeg synes virker realistisk. Hvert bein er delt i fire segmeneter slik at i sammepakket tilstand så bygger den bare 57cm, mens full høyde er 146,5cm. Laveste høyde er 10 cm. Vekta for stativet alene er rett under 2kg. Stativet har en modulær oppbygging der selve senter-plata kan skiftes ut med et enkelt håndgrep. På denne måten kan man enkelt skifte mellom forskjellige type stativhoder dersom det er ønskelig, eller man kan erstatte senterplata med en senter-søyle som kan fåes som ekstrautstyr. På tuppen av beina er det myke gummi-propper, og dersom disse fjernes kommer det frem spisser som passer godt til is. Det følger med ekstra gummitupper, samt tupper som ligner tuppen på en skistav og som er godt egnet for å få feste i snø eller sand.

Koblingen mellom stativ og kamera er svært viktig for skarpe bilder. Det finnes i hovedsak to type koblinger, de med kule og de med akser som kan låses inviduelt. Jeg liker godt kule-mekanismens frihet, men vil samtidig ha mulighet for å låse kulen samtidig som jeg panorerer kameraet. Da må man ha kulehode med panoreringsfunksjon. Mange lager dette, deriblant også Gitzo. Men, denne gangen lot jeg meg friste av det elegante Arca Swiss "Monoball Z1" med dobbel panoreringsfunksjon.

Dette hodet kan roteres både på undersiden og oversiden av selve kulen, noe som gjør det enkelt å justere hodet for fine panoramabilder. Z1 hodet beveger seg silkemykt og er enkelt å stille inn. Alle hendler og justeringshjul er enkle å operere og med en presisjon som kan føles som om de kommer rett fra et kamera. Kanksje ikke så overraskende da Swiss Arca kanskje mest kjent for å produsere nydelige mellomformat-kamera. Igjen, Z1 kulehode er virkelig flott designet og nydelig maskinert. Det store låsehjulet for å låse selve kula har en smart justering som gjør det enkelt å stille inn minste friksjon slik at friksjonen i hodet akkurat er høy nok til at ikke kamera faller ned når justeringshjulet løsnes.

Arca Swiss har en patentert løsning på enkelte av kulehodene sine, der selve bærekula er asfærisk. Dette gjør at når vekten på hodet beveger seg ut fra senter så øker også friksjonen. Jo lenger fra senter vekten kommer, dess mer øker friksjonen slik at man slipper å justere når kameraet vinkles ut fra senterposisjon. Dette konseptet fungerer aldeles utmerket!