Slide 1

Ved hjelp av actions, eller handlingsverktøy på norsk, kan du ta opp og gjenbruke tidkrevende operasjoner og rutinearbeid i Adobe Photoshop. Bildemanipulering i Photoshop kan være til dels vanskelig og kjedelig, spesielt for nybegynnere. Derfor har jeg laget en rekke action som gjør det enkelt å jobbe med ikke-destruktive redigering for effektiv bildebehandling. En action kan du selvfølgelig opprette selv, eller du kan laste ned noen ferdig utviklede fra min Webshop. Dette er actions jeg har brukt i mange år og som er utviklet over tid for å passe min egen ikke-destruktive arbeidsprosess. Velger du å kjøpe en action fra meg så vil du få tilgang til en link til selve ATN-filen (filformat for PS actions) som du enkelt installerer i Photoshop selv. For at disse Action skal fungere må du stå i laget Background (nederst i lagstrukturen) når den startes. Alle mine action startes ved å trykke på den orange fargede knappen. Selve action verktøyet (handlingsverktøy) bør stå i såkalt button mode for best mulig utnyttelse og ikke minst intuitivt bruk.

Hvis du vil bruke Photoshop-action må du først se at Actions verktøyet er aktivert (tasten Alt+F9 eller Menu-Windows-Actions). I menyen for Actions-verktøyet finner du funksjonen Load Action som lar deg lete opp den nedlastede atn-filen, eller du kan dobbeltklikke på den nedlastede atn-filen så blir den automatisk lagt til. På norsk heter Actions Handlingsverktøy.

 • Åpne en bildefil
 •  For å spille inn en action må såkalt Button Mode være deaktivert. I Actions panelet klikker du Create New Action

 •  Skriv inn navnet på Action og navnet på Action Set. Her kan du også sette inn funksjonstast for å kjøre i tillegg til knappens farge.

 •  Klikk Begin Recording. Når knappen blir rød så er opptaket igang

  Action record

 • Gjennomfør alle de operasjoner og kommandoer du ønsker å ta opp. Det finnes enkelte oppgaver som ikke lar seg ta opp, men som kan redigeres gjennom menyen i Action-panelet.
   
 •  For å stoppe opptaket trykker du på den røde knappen eller trykker Esc-tasten.
   
 •  Etter at en action er spilt inn bør du sette Actions-verktøyet tilbake til såkalt Button Mode for mest mulig intuitivt bruk..

   Action Button Mode

Som profesjonell bruker av Adobe Photoshop siden 1995 har jeg begynt å få kontroll på det aller meste i programmet. I dag bruker jeg Capture One som primærverktøy for katalogisering og finjustering av farger, mens Photoshop blir verktøyet for redigering. Altså er alle bilder innom Photoshop, der jeg primært bruker verktøyene nedenfor for å bygge opp den lagstrukturen jeg liker å jobbe videre med.

Annonse

Dodge & Burn

Dodge&BurnSlide1Dodge & Burn er et uttrykk som brukes når vi jobber med skygge (burn) og høylys (dodge). Denne action er bygd opp slik at den danner et høykontrast sorthvitt-bilde av henholdsvis de lyse og mørke områdene ved å utnytte verktøyet Calculations i Photoshop. Masken er deretter tilordnet en kurve for henholdsvis høylys og skygge. Ved å male inn hvitt i masken som ligger i henholdsvis gruppene Dodge og Burn maler du enkelt inn områder hvor du vil forsterke høylys og skygge, der den tidligere nevnte kalkulerte masken hindrer effekten å virke utenfor tiltenkte områder. Dodge betyr å lysne det lyse, mens Burn betyr å mørke skyggene . Der du maler med hvitt vil få frem en Dodge & Burn effekt. Ved å male med sort pensel så tar du vekk effekten. Du kan justere virkningen av høylys og skygge ved å velge knappene +1, +2 og standard.

Min Dodge & Burn action koster NOK 99,- og kan kjøpes i min Webshop - følge denne linken!

Dodge & Burn Action Adobe Photoshop
Spill avPlay

Det anbefales at du ser denne korte videoen! Dette er en effektiv Dodge & Burn action for Adobe Photoshop.

 

Bildeprosessering

Dodge&BurnSlide1 Dette er en komplett prosesserings-rutine som henter frem de fine detaljene i bildene dine. Selvfølgelig er den 100% ikke-destruktiv. Metodikken bak denne rutinenen er å splitte høylys, mellomlys og skygge fra hverandre, for så å jobbe med individuelle kurver som styres av programmet. De respektive maskene er hentet ut ved å bruke det svært anvendelige Calculations-verktøyet i Photoshop for best mulig kontroll over kontrast og dynamikk. Forhåndsdefinerte tilpassinger kan du gjøre i etterkant ved å bruke knappene som vist på bildene nedenfor for å jobbe med høylys, mellomlys og skygge. Det er også lagt inn en funksjon for oppskarping i 3 forskjellige nivå. Om du ønsker å fjerne effekten så er det bare å slette hovedgruppen "Prosessert bilde". Denne action er en viktig del av min vanlige arbeidsflyt og brukes alltid rett på raw-filene. Du skal stå i laget "Background" når denne startes.

Prosesserings action koster NOK 149,- og kan kjøpes i min Webshop - følge denne linken!

Prosessering action Adobe Photoshop
Spill avPlay

Det anbefales at du ser denne korte videoen! Prosessering 2.0 er en effektiv bildeprosesserings action for Adobe Photoshop.

 

 

logo TES

Tilsvarende artikler | Teknisk