Slide 1

Etter å ha fått ferdig den automatiske "Focus Stacking Rail" har jeg tatt en del makrobilder og i den forbindelse erfart at det å ha et presist justerbart stativhode gjør jobben enklere når jeg skal finne riktig utsnitt. Frem til nå har jeg stort sett kun brukt kulehoder, men selv det gode Arca Swiss P1 kommer til kort når jeg skal finjustering komposisjonen. Det samme opplever jeg når jeg står ute å tar landskapsbilder. Det er tidkrevende å få ønsket utsnitt med et kulehode.

Uansett hvor mykt og fint det beveger seg så vil et kulehode alltid rotere rundt senter av selve kula, som ligger langt under senter av objektivet, slik at alle endringer medfører at det du har i bilderamma blir forskjøvet i en eller annen retning. Alternative hode-løsninger finnes i form av Arca Swiss “Cube” , Lindhof sin “3D Micro” og Alpa sin “Gon” som alle har inviduell x- og y-akse som roterer rundt objektivets senter. Alle er ingeniørkunst, dessverre med høy pris der den billigste begynner på ca 15-tusen kroner.

Valget ble derfor å lage et pan & tilt hode med de samme egenskapene på egenhånd,- og slik ble det. Jeg bruker goniometer av høy kvalitet fra Japan som modifiseres til formålet.

Pris: Pan & tilt som vist nedenfor, inkludert innfesting til Gitzo 2,3 eller 5 serien, rotasjonsmodul og RRS innfesting til kamera selger jeg for 12.500,-

L1002022 3.jpg

 Selve mekanismen består av standard komponeneter som er modifisert for å passe sammen

Dette selvlagde stativhodet er laget slik at alle endringer i vinkel har rotasjonspunkt om senter-aksen av objektivet. Altså beveger undersiden av kameraet seg i en sirkulær bane om objektivets senter-akse. Selve mekanikken består av to såkalte goniometer, som hver kan justeres +- 15 grader, som har fått påmontert en rotasjonsmekanisme i bunn og en standard RRS kamerainnfesting i topp. Kapasiteten er 25 kg.

L1000807

X-aksen rotert 11 grader

Disse goniometerene er presisjonsinstrument med forspente vanger med rullelager. I tillegg har jeg montert inn en halvkule på undersiden, som lar meg grov-justere vinkelen (+-15 grader)  for raskt å vatre opp hodet dersom jeg skal ta panoramabilder. X- og Y-akse er helt frikoblet fra hverandre og justeres ved å vri på to små hjul mens den nedre skiva kan rotere fritt 360 grader. Selv de minste justeringene gjøres helt enkelt med denne mekanikken selv med tungt kamerautstyr, det er rett og slett en fryd å operer!

L1000810

Her er både x og y-akse justert 15 grader, i tillegg til at selve basen er satt i ytterstilling.

Stativet jeg normalt bruker er et Gitzo GT3543LS og dette har en standard innfesting der en adapter passer til alle stativ innenfor 2,3 eller 5 serien fra Gitzo. Dette gjør det enkelt å skifte stativhode fra ett stativ til et annet, eller som i mitt tilfelle, det gjør det enkelt å bytte mellom forskjellige hoder på ett stativ. For å gjøre det mulig å grovjustere vinkelen på dette hodet så har jeg satt på en adapter fra RRS, som er kompatibelt med de overnevnte seriene fra Gitzo.

L1000813

Med standarisert innfesting har Gitzo gjort det enkelt å skifte mellom forskjellige hoder

 

logo TES

Tilsvarende artikler | Teknisk