Slide 1

Støv og annet grufs vil over tid samle seg på sensoren på våre digitalkamera. I motsetning til gamle filmkamera, der det kom ny filmrute for hvert bilde, har vi på digitalkamera en lysfølsom sensor brikke som aldri blir fornyet. Dette gjør at sensoren etterhvert vil samles både støv og noen ganger også små oljeflekker som kommer fra mekanikken i kameraet.

De aller fleste nyere digitalkamera har en egen funksjon for støv-fjerning der de benytter seg av vibrasjon på selve bildesensoren for å få støv til å falle av. Dette fungerer på større støvkorn, men de små irriterendes flekkene blir man sjelden kvitt med denne metoden. For ordens skyld så er det feil å si man renser sensoren, da det ligger et tynt filter (UV) på utsiden og det er egentlig dette filteret vi renser....

Er støvet på sensoren eller på et linseelement?

For å finne ut om du har støv på sensoren eller på objektivet kan du gjøre en enkel test: ta to bilder opp mot blå himmel der du varierer objektivets brennvidde. Har du fast brennvidde må du i såfall ta bilde med to forskjellige objektiv Åpne begge bildene i ett bildevisningsprogram og om flekkene er på de samme stedene så er det sensoren som er skitten, mens er de på forskjellige områder så er det objektivet som trenger en rens. Jeg renser når jeg ser det er støv, som regel 2-3 ganger i året. Viktig: Det finnes enkelte kameratyper som ikke skal renses på egen hånd. Dette gjelder spesielt enkelte speilløse kamera med vibrasjons-reduksjon på selve bilde sensoren. Sjekk derfor i brukermanualen om det er greit å gjøre denne jobben selv.

Nødvendig utstyr

Det finnes flere forskjellige renseteknikker,- fra de enkle blåserene til mer avansert børste/renseveske løsninger. Jeg har prøv budsjettutgaven som er en børste med blåsebelg for å blåse vekk støv og resultatet var grusomt da den blåser støvet som ligger i børsten ned på sensoren. Anbefales derfor ikke!

Etter å ha prøvd diverse utstyr for rensing så har jeg nå landet på to type børser "Sensor Swab" for selve sensorflaten og VisibleDust Corner Swab for hjørnene på sensoren. Sistnevnte bruker jeg også for å "plukke opp" støv på speilet, i søkeren og på objektivene. Husk å bestill Sensor Swab som passer din sensor!

Linker til produktene hos B&H PhotoVideo. Tilsvarende produkter finnes også tilgjengelig i norske butikker.

Om du søker på internett så vil du finne mange gode fremgangsmåter for å rense bildesensoren. Det finnes også gode filmer på Youtube. Før du begynner så husk å være forsiktig da sensoren er den viktigste og mest kostbare komponentet i kameraet ditt!


Forberedelser

Ha alt klart før du begynner. Vent med å ta av beskyttelsesplastikken på Sensor Swab`n helt til du skal bruke den. Velg ett rom i huset hvor det er minst støv og du må ha godt lys! Jeg bruker baderommet etter at noen har tatt en dusj,- pga fuktigheten synker mesteparten av støvet ned på gulvet. Ta av objektivet og du vil se rett inn i speilet og lukkermekanikken. Ta gjerne å rens dette også, da alt av støv her er det du ser som sorte prikker i søkeren. Dette eksemplet er for Nikon D700, men det er tilsvarende for andre merker. Gå inn i kameramenyen og velg "Lock mirror up for claening". Trykk OK og trykk så ned utløseren. Du vil høre at spilet går til endes men det vil ikke lukke igjen før du slår av kameraet. Når du kikker inn i kameraet vil du nå se en blank overflate, det er dette som er filteret på sensoren du skal rense. Nå som de sensitive komponentene er blottlagt er det lurt å være ekstra forsiktig med å klø seg i håret, nyse eller svette mye... Om flekkene på sensoren er store vil du nå kunne se de med det blotte øyet.

Annonse

Rens!

Det er nå tid for å ta av plasten av Sensor Swibe`n. Trypp på ett par dråper renseveske langs kanten på vattpinnen. Ikke bruk mer renseveske enn nødvendig! Renseveska fordamper nokså raskt så du må nå være klar til å begynne jobben. Legg vattpinnen ned mot høyre del av sensoren og dra den sakte, men bestemt, mot venstre. Du skal ikke presse hardt, men ett trykk omtrent som når du skriver er ett godt utgangspunkt. Når du har dratt pinnen helt til venstre kant løsner du trykket, løfter pinnen litt vekk fra sensoroverflaten og roterer 180 grader. Gjenta så prosessen fra vestre til høyre! Du er nå ferdig med denne vattpinnen og den skal nå kastes. Du vil nå se at rensevesken fordamper i løpet av få sekunder. Alt støvet som ikke ligger helt langs kantene skal nå være borte.


Avslutningsvis bruker jeg en tørr (ingen renseveske) VisibleDust Corner Swab å drar forsiktig langs kantene for å fjerne de siste vanskelige flekkene. Nå er godt lys svært viktig! Jobb raskt og effektivt og når du er fornøyd så slår du umiddelbart av kameraet for å lukke igjen speilet. Sist gang jeg gjorde dette (en varm høstdag) skulle jeg bare ta en siste fin-titt med det resultat at det lå igjen en gigantisk svettedråpe på sensoren. Da var det på`n igjen!

Om ikke du allerede har renset speilet så ville jeg gjort det nå. Ta så på objektivet, ta noen bilder å se om du er fornøyd!

 

logo TES

Tilsvarende artikler | Teknisk