Hvem er Rotolight?
Rotolight er et britisk selskap som har spesialisert seg på LED-lys for video- og foto, der den distinkte sirkulære formen er kjennetegnet. I dag har de lys i tre forskjellige størrelser: NEO, AEOS og ANVA. Alle er beregnet på den kvalitetsbevisste amatør eller profesjonelle fotografer som tar portretter eller produktfoto “on location” eller videofolk på farten som stiller store krav til en lysets beskaffenhet. Alle tre produktene er to-farget LED-lys, designet for kontinuerlig belysning med blits mulighet. At panelet er to-farget betyr i praksis at det er to forskjellig fargede LED-paneler der fargetemperaturen bestemmes av blandingsforholdet mellom de to. Alle de tre variantene er forholdsvis kompakte og sammen med lav vekt kanskje noen av de mest mobile lysene på markedet.
AEOS
AEOS er har en diameter på rett under 30cm, er 2cm tykk, og veier 1,4kg (uten batteri). Den har innebygde håndtak for å kunne brukes håndholdt i situasjonen som krever det. Med lampen følger det også med et kulehode for montering direkte på stativ med ¼” eller ⅜” standard innfesting som passer Arca-Swiss standard plate. Det følger med 4 sirkulære fargede filter (1.5 stop hvit diffusor, 3/4 stop hvit diffuser, "Cosmic Peach" og "Minus Green") som kan settes inn mellom LED-pærene og beskyttelsesglasset.

Kompakt og brukervennelig LED-lys. Kulehode følger med.

Barndoor og softboks er tilleggsutstyr, i tillegg til V-mount batteri

Medfølgende sirkulære fargede filter. En pakke på 10 filter kan kjøpes utenom.
Det kontinuerlige lyset er dimmbar, flimmerfritt med en imponerende fargegjengivelsesindeks CRI på 96+ i alle lysstyrker, der fargetemperaturen kan stilles inn mellom 3150K-6300K. På baksiden av lyspanelet er det et lettlest LCD-display som viser lysstyrke eller fargetemperatur avhengig av hva du justerer. Det følger med en 12V adapter som får strøm fra 230V nettstrøm, alternativt kan strømkilde være standard V-mount batterier for bruk på lokasjon. Et 10.000 mAh V-Mount batteri vil vare i 3 timer med kontinuerlig lys på full styrke. Det er viktig å merke seg at batteri ikke følger med og må derfor kjøpes utenom (typisk 3500,-).
De to store røde knappene er for justering av lysstyrke og fargetemperatur. De er sensitive i forhold til rotasjonshastigheten, slik at ved å vri fort så blir justeringene store mens på lav hastighet så kan en gjøre presise fin-justeringer.

To-farget LED-panel der fargetemperaturen bestemmes av blandingsforholdet mellom de to.

De to store røde knappene er for justering av lysstyrke og fargetemperatur. Her er fargetemperaturen satt til 3220 Kelvin

Et hendig og kompakt kulehode følger med. Praktisk for å feste lyset til et stativ med 1/4" eller 3/8" gjenger
Tekniske data
Det kontinuerlige lyset har en lysstyrke på 5750 lux på 1m avstand, gitt at fargetemperaturen er satt i senter på 4400K. Altså i den posisjonen der begge LED-panelene er på sitt lyseste. I ytterpunktene på 3150K og 6300K er lysstyrken betydelig lavere. For kontinuerlig lyssetting er det i utgangspunktet disse to justeringene som gjøres. Men, AEOS kan mer! Ved å aksessere menyen (trykke inn begge knappene samtidig) får en tilgang til en rekke andre mulighet, deriblant oppsett for å bruke LED-panelet som en normal blits. EOS er har Elincrom Skyport HSS integrert, så med en standard Skyport- kompatibel fjernkontroll kan du aktivere blitsen trådløst, eventuelt kan en koble til en standard blits-kabel. Skyport fjernkontroll følger ikke med. Styrken på blitsen er 250% av maksimalt fastlys, noe som produsenten selv sier tilsvarer rundt 350 Ws. Dette tror jeg er realistisk sammenlignet med erfaringer fra Elincrom Quadra Hybrid som er på ca 400Ws. Raskeste synkroniseringshastighet er på 1/8000s.
Annonse
For filmskaperne der ute så er det morsomt å se at produsenten har tatt seg bry med å legge inn en egen Cinema SXF, altså en rekke visuelle effekter som simulerer tordenvær, peisflamme, politilys og fjernsyn. Hver av disse modulene kan programmeres med intensitet og frekvens. Det er også en egen meny for dimmer som kan programmeres for jevn tenning eller demping av lyset over en gitt tid.
Som ekstrautstyr finnes såkalte Barndoors, softbox og honycomb grid. I tillegg kan filter-pakken utvides med ytterligere 10 fargede filter-innsatser.
Dette liker jeg
· Kompakt og lettvekts lys med forholdsvis stor lysflate
· Presist farget kontinuerlig LED-lys
· I praksis ingen varmeutvikling
· Robobust laget med et enkelt brukergrensesnitt
· SFX for videobruk
· Sirkulære gel-filter som er enkle å sette inn
Dette liker jeg ikke
· Lyset ikke i nærheten av å erstatte normalt studiolys
· Tilleggsutstyret som batteri, barndoor og softboks er høyt priset
· Elinchrom sender er ikke inkludert i prisen
Erfaringer
Til innendørs bruk, eller utendørs på en overskyet dag, så er AEOS et veldig godt alternativ. I dagslys ute er det alt for svakt i forhold til studiolys, men det er heller ikke i denne situasjonen lyset er tiltenkt. Her i huset brukes AEOS primært av samboer som tar bilder av egenproduserte sølvsmykker. Her brukes AEOS som fastlys kombinasjon med en lite hvit stoffboks som egner seg godt til produktfoto av smykker, se mer på www.angelstad.no. Selv tar jeg et og annet stilleben, der jeg kan erstatte manglende lysstyrke med lengre lukkertid i et ellers godt kontrollert lys.
Ser en vekk fra at AEOS med utstyr koster mye, så gleder vi oss over brukervennligheten og kvaliteten dette lyset gir.

"Blueberries" der Rotolight AEOS er eneste lyskilde
Se mer om det i denne artikkelen

Månedens tema i den lokale fotoklubben var "mat". Dette var mitt bidrag. AEOS er eneste lyskilde
Tilsvarende artikler | Teknisk